Hova üljek a repülőn? My Flightdiary.net profile

A legkülönbözőbb teóriák léteznek arról, melyik a legbiztonságosabb ülés a gépeken, de vajon mit mondanak a szakértők és mit mutatnak a statisztikák?

Valószínűleg kevés olyan utas van, akinek a repülőre szállva még sohasem jutottak eszébe "mi lesz, ha..." kezdetű gondolatok. Túlélő reflexeink szerencsére ilyenkor azonnal működésbe lépnek, és rendszerint azzal nyugtatjuk meg magunkat, hogy prímának tűnő érveket sorakoztatunk fel amellett, miért is ülünk a lehető legjobb helyen. De lássuk a tényeket:

1. A gép farkában

[Egy tévéműsor kedvéért] kamerákkal, érzékelőkkel és töréstesztekhez használatos bábukkal pakoltak meg egy Boeing 727-es utasszállítót, és hagyták lezuhanni a sivatagban, Mexikóban. A szakértők a zuhanás elemzése során arra jutottak, hogy az első osztály utasainak egyike sem élte volna túl a zuhanást, míg a többi utas 78 százaléka annál nagyobb eséllyel maradt volna életben, minél közelebb ül a repülő hátuljához, az első 11 sor ugyanis szabályosan leszakadt a gépről az ütközés következtében.

A Popular Mechanics című magazin 2007-es [kutatása] hasonló eredményekkel zárult, miután megvizsgáltak minden 1971 óta történt légi katasztrófát, összevetették a rendelkezésre álló adatokat és arra jutottak, hogy a gép farkában a túlélési esély akár a 69 százalékot is elérheti, míg ez az arány a szárnyak melletti üléseknél már csak 56, a gép orrában pedig mindössze 49 százalék.

2. Közel a vészkijárathoz

Komoly bizakodásra ashat okot az statisztikai adatokkal alátámasztott tény is, miszerint a repülőbalesetek többsége túlélhető. Az amerikai kormány felmérése szerint ugyanis a 2000 és 2007 között történt légi katasztrófákban, melyek összesen 53 487 utast és dolgozót érintettek, 51 207-en (azaz több mint a 90 százalék) élték túl a baleseteket.

Ha ezt észben tartja, máris átértékelheti a vészkijáratok elhelyezkedését is, a Foxnomade [cikkéből] ugyanis az derül ki, hogy egy esetleges becsapódás után összesen másfél perc áll rendelkezésre, hogy az utasok elhagyják a fedélzetet, mert "ennyi idő alatt éri el az égő kabin azt a hőmérsékletet, ami megolvasztja az emberi bőrt is". Lássuk be, nem mindegy, hogy milyen távolságot kell megtennünk kilencven másodperc alatt, ezért ha tehetjük, olyan ülést foglaljunk le, ami minél közelebb - de maximum öt sorra- esik valamelyik vészkijárattól.

3. Ablak mellett

Statisztikák szerint a fedélzeten a nem megfelelően rögzített tárgyak okozzák a legtöbb sérülést, ezt pedig azért is érdemes elkerülni, mert ájultan vagy törött végtagokkal nem sok esélyünk lesz kimenekülni a gépből. A legtöbb súlyos tárgy értelemszerűen a poggyásztartóból hullhat a fejünkre, ettől a veszélytől pedig annál jobban meg tudjuk védeni magunkat, minél távolabb ülünk a folyosótól. Ezt a gondolatmenetet követve tehát [a legbiztonságosabb ülés] közvetlenül a gép hátuljában lévő vészkijárat mellett van.

4. Helyes testartásban

A Telegraph [megkérdezett] egy szakértőt a légiutas-kísérők által bemutatott, "zuhanás esetén ajánlott testtartás" hatékonyságáról, aki kihangsúlyozta, hogy a városi legendákkal ellentétben igenis hasznos a lábunkat minél jobban behajlítva összegörnyedni, amennyire csak tudunk, így a törzsünk a lehető legalacsonyabbra kerül, a széktámla pedig megvédi a fejünket.

 

A Discovery Channel népszerű tévéműsorában a Mítoszrombolók csapata is végzett egy tesztet, aminek során bebizonyították, hogy a helyes testtartás jelentősen növeli az utasok túlélési esélyeit és hozzájárul a súlyos sérülések elkerüléséhez. 

5. Becsatolva

Nemcsak a zuhanás közben sérülhetünk meg, jóval gyakoribb és szintén nem veszélytelen, ha a gép turbulanciába kerül. Arra is volt már példa, hogy egy máskülönben eseménytelen járaton a nyakát törte valaki, mert nem volt becsatolva és a plafonnak csapódott, amikor a gép egy légörvényben hirtelen lesüllyedt. Bármilyen kényelmetlen is tehát egész úton becsatolva ülni, kétségtelenül életmentő lehet.

Azonben nem kell feltétlenül félni ezektől a légi masináktól. Sokkal biztonságosabb közlekedési eszközök mint a gépjárművek, amikbe nap mint nap beülünk.

Talán azokat ez nem vígasztalja, akik hozzátartozói ilyen szerencsétlenségben távoztak közülünk, mégis inkább az [adatok] beszéljenek a szavak helyett. 

Valamint egy kis érdekesség hogyan növeljük esélyeinket a [repülőgépbalesetek elkerülésére] historikus adatokból kiindulva.