Bright Angel trail My Flightdiary.net profile

 

Grand Canyon - Bright Angel Trail

A Grand Canyon ("Nagy szurdok") a Colorado folyó által kivájt sokszínű, meredek völgyszurdok az Egyesült Államok Arizona államában. A Grand Canyont a Colorado folyó valószínűleg 17 millió év alatt hozta létre, 446 km hosszú, szélessége 6,4 km-től 29 km-ig terjed, mélysége 1200 és 1800 méter közötti (legmélyebb pontja 1829 méter).

Nagy része a Grand Canyon Nemzeti Parkon belül fekszik, mely egyike az első nemzeti parkoknak az Amerikai Egyesült Államokban (Theodore Roosevelt elnök volt a kanyon megőrzésének fő támogatója).

A Grand Canyon egy színes lépcsőzetes felépítésű szakadék Észak-Arizonában, a kanyon a világ hét természetes csodáinak egyike. A szakadékvölgy alján a Colorado folyó 1,7 milliárd éves kőzetbe vájta medrét. A felsőbb rétegeket mészkő, homokkő, pala és gránit alkotja, ez színes mintázatot ad a meredek oldalfalaknak. A sivatagos meleg és száraz környezet hatására a falak meredeksége megmaradt, és nem lankásodott el. Évente kb. 5 millió turistát vonz a vadregényes természeti ritkaság.

Ez a vidék 1893-ban erdőrezervátumként került védelem alá, méghozzá Benjamin Harrison elnök hathatós közreműködésével. 1908-ban Theodore Roosevelt alapította a Grand Canyon Nemzeti Emlékművet, és 1919-ben alakult meg maga a Nemzeti Park, amelynek területét 1975-ben kibővítették. A park déli része egész évben, az északi május közepe és október között látogatható. A meredek ösvényeken le is lehet jutni a folyóig, ahol nyáron akár 40 Celsius fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Kényelmes tempóban egy-egy napba is telik a le- és feljutás.

A kanyon egy része ma is a hualapai indiánok felügyelete alá tartozik, akik a meredek falakba vájt barlangokban laknak.

Az első európaiak, akik látták, a spanyol hódítok voltak 1540-ben. Az első expedíciót John Wesley Powel vezette 1893-ban, aki részletesen felderítette, és a Colorado vad zuhatagain le is hajózott. Úti beszámolója nyomán vált népszerű turistacélponttá a szurdok. Különösen kedvelik a vadevezősök, akik vadvízi túrákat szerveznek ide. 2007-ben különleges látványossággal bővült a park: a Skywalk (Égi séta) egy kilátó a folyó felett 1200 méter magasan, a peremtől húsz méterig nyúlik ki, alja és falai üvegből vannak.

bright angel

Tervünk szerint még hajnalban a nagy meleg előtt, meg akartuk kezdeni a leereszkedést a Grand Canyon mélyébe, miután megcsodáltuk a napfelkeltét, de sajnos a szállásunk a tervezettnél messzebb volt, így csak később értünk a helyszínre.
Mindenesetre a látvány lélegzetelállító később is, gyönyörűen látszik a kanyon rétegződése. A tengerszint felett 2 088 méter magasan fekvő déli peremről induluntunk, mely az északi oldalnál alacsonyabban fekszik, de innen jobb rálátás nyílik a hatalmas kanyonra, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított.
Célunknak a Plateau Pointot tűztük ki, amely kb. 300 méterrel a kanyon alján hömpölygő Coloradó folyó felett helyezkedik el. Innen gyönyörű kilátás nyílik mind a hatalmas kanyon aljára, a Colorado folyóra, mind a körülöttünk magasodó meredek sziklafalakra.  Az 1 000 méter szintkülönbséget lefelé a kilátó pontig kb. 13 km. hosszú, hol meredek, hol lankásabb ösvényen tettük meg, gyakorlatilag pihenők nélkül. Azt kellett tapasztalnunk, hogy ennél jobban és bolondbiztosabban kiépített útvonalat nehéz találni túristának. Az ösvényről kb képtelenség letérni és ha még meg is próbálná az ember, azonnal akad 1-1 helyi maskarás cserkész, aki megfújja a sípját.
Az első 5 km egy kanyargós szerpentinen vezet a folyó irányába 3 opcionális megállóval, majd onnan még majdnem 3 km az Indian Garden Campground. Ez már egy jóval lankásabb terep. Itt vettünk magunkhoz egy kis plusz vizet és ezután már az októberi tűző napon folytattuk utunkat a Plateau Point felé
Az út első fele fényképezgetéssel együtt nagyjából 3.5 órát vett igénybe a kiírástól eltérően.

Miután megcsodáltuk a környező látványt, kifotóztuk magunkat és még egy mókust is megetettünk, megkezdtük utunkat, vissza fel a kanyon pereméhez, ami a kiírással ellentétben újabb 3-3.5 óránkba került.

Ha valaki elég erőt érez magában, lemehet egészen a kanyon aljába, a Colorado folyóhoz. Ebben az esetben a szintkülönbség 1 300 m. egy irányba, a táv pedig 15 km. csak le, vagyis összesen 30 km. távot kell legyalogolni. Véleményem szerint ez abszolút teljesíthető azok számára, akik jó fizikai erőnlétnek örvendenek, de ezt mindenki maga mérlegelje.

Vegyük figyelembe, hogy ez a túra a megszokottakkal ellentétben felülről lefelé indul és a végén vissza kell kaptatni a hegyre, tehát jó, ha hagyunk magunkban erőtartalékot a visszaútra és időben elindulunk, nehogy ránk sötétedjen.

Aki inkább kihagyná a fárasztó lemenetelt a kanyonba, és a Colorado folyóhoz, végiglátogathatja a parkban közlekedő ingyenes buszokkal a legszebb kilátó pontokat. A látogató központban érdekes előadásokat lehet megtekinteni a kanyon kialakulásáról, élővilágáról, és természetesen marad idő vásárlásra is.

Palteau Point ereszkedés: táv kb. 26 kilométer összesen, szintkülönbség 1 000 méter le és 1 000 méter fel. Menetidő (kiírás szerint) 8-10 óra.

Crand Canyon ereszkedés a Colorado folyóig: táv kb. 30 kilométer összesen, szintkülönbség 1 300 méter le és 1 300 méter fel. Menetidő (kiírás szerint) 9-11 óra.