Belgium - Brüsszel My Flightdiary.net profile

 

Lehet, hogy egy kis ország, de nagyon szép, ezért szomorú, hogy Belgiumot gyakran figyelmen kívül hagyják az utazók, amikor európai útitervüket készítik. Nehézsúlyú nevezetességek és egy kozmopolita főváros izgalmai várnak Brüsszelben. A különleges látnivalókat barátságos emberek, nagyszerű étkek, finom csokoládék és különleges ízű sörök teszik teljessé. A közlekedési infrastruktúra kiváló, akár autóval, akár gyalog, akár biciklivel vagy egy csatornabéli kishajóval vágsz neki a felfedező útnak. 
Jó szórakozást!

Grand-Place (Grote Markt)       

A Grand Place Brüsszel szívében áll már a középkor óta. Évszázadokon át ez volt a város gazdasági és adminisztratív központja, a piacok, vásárok, felvonulások és lovagi tornák, nyilvános kivégzések helyszíne. Például itt égették meg az első németalföldi protestánsokat. Az épületek architektúrái és homlokzatai élénken idézik s illusztrálják a város korabeli társadalmi és kulturális életét. A Világörökség része.


A városháza azon kevés épületek közé tartozik, amelyek túlélték XIV. Lajos francia seregeinek 1695-ös ostromát. A 91 méter magas torony csúcsán Szent Mihály, a város patrónusának aranyozott szobra áll. A városháza ülésterme és a polgármester irodái között pazarul berendezett fogadó- és üléstermek sorakoznak. Az 1695-ös ostrom pusztítása után a céhek újjáépítették házaikat, amelyek szebbek lettek, mint az eredetiek. A tér domináns épülete a brabanti hercegek háza.

A keskeny Rue au Beurre sarkán áll az az épület, amely egykor a pékek céhéé volt. A házat szimbólumok borítják, köztük hat alak, amelyek a kenyérkészítés nélkülözhetetlen összetevőit jelenítik meg. A tetőn lévő nyolcszögletű kupola tetején a Hírnév aranyozott szobra áll.


A Le Cornet remekül kidolgozott épülete a hajósok céhháza volt. A téren találjuk Everard’t Serclaes lovag szobrát. Állítólag aki még nem találta meg nagy szerelmét és megsimogatja a szobor kezét, választottja egy éven belül feltűnik az életében.

 

Európa egyik legszebb - eklektikus – tere ez, kis macskaköves utcák indulnak innen.

A brüsszeli városháza talán a legszebb polgári épület Európában. 1402-ben épült, és túlélte a világháború kegyesen pontatlan bombázását, amikor is a Grand Place épületeinek többsége erősen megsérült. Homlokzatát vízköpők és a nemesség szobrai díszítik, míg a 100 méter magas torony tetején a város védőszentje, Szent Mihály arkangyal áll. Megéri beljebb is merészkedni: finom gobelinek és figyelemre méltó műalkotások láthatók.

Kétévente egyszer a főteret valóságos virágszőnyeg borítja. Köznapokon azonban a virágokéval a kávéházi teraszokon finom csokoládé vagy meggysör illata párosul. Se szeri, se száma az egymást váltó rendezvényeknek.

Csokoládémúzeum 
(Rue de la Tête d'or 91000 Bruxelles, Belgium)

 

Cím: 13 Grand Place

Honlap: [www.mucc.be]

Belépő: 5,50 € felnőtt, 12 év alatti gyermek ingyenes 

 

A Csokoládé Múzeum méltó tisztelgés a kakaóbab története és a belgák híres csokoládészeretete előtt. Az azték és afrikai kakaóbab ültetvényektől a belga pralinéig ível a történeti áttekintés.

Belépéskor, a látogatók friss belga csokoládéba mártott Speculoo sütit kapnak, aztán jönnek a csokoládégépek és a csokoládék minden formában és méretben: hal, gofri, teknő, kagyló, nyuszi és csirke. És még vattacukor gépet is láthatsz itt 1910-ből.

Az első étcsokoládé az 1600-as években tűnt fel a városban, ma egy belga évente 9 kiló csokoládét tüntet el a Föld színéről. A híres belga Pralinét azonban csak 1912-ben találta fel a brüsszeli Jean Neuhaus.

A múzeumban különleges csokoládészobrok és egyéb dekorációs darabok sora kerül bemutatásra, no és a történeti anyagok. Egy kis műhelyben pedig kézzel készítik a csokoládét, kis kóstolót is kínálva.

 

 Manneken Pis, Brüsszel

(Rue de l'Etuve 46 1000 Brüsszel, Belgium)

Manneken Pis (pisilő emberke) Brüsszel egyik jelképe, egy kis bronz szobor, amely egy kút medencéjébe vizelő kisfiút ábrázol. Az mindössze 58 cm magas szobor a rue de l'Etuve és az Eikstraat sarkán, a főtérhez közel található. A szobrot több legenda övezi, közülük a leghíresebb a III. Gottfried leuveni hercegről szóló. 1142-ben a kétéves főnemes csapatai grimbergeni főurak Berthoud nevű szövetsége serege ellen harcoltak Ransbeke mellett. A gyermek herceget a katonák egy kosárba tették és felfüggesztették egy fára, hogy bátorítást nyerjenek tőle. A fáról a fiú levizelte az ellenséges katonákat, akik történetesen el is vesztették a csatát. Bizonyos alkalmakkor a kisfiút jelmezbe öltöztetik. Hivatalos öltöztetője, a brüsszeli Jacques Stroobants, akinek felesége már vagy kétszáz ruhát készített a szobornak.

Delirium Tremens (Café)

(Impasse de la Fidélité 4A, 1000 Bruxelles)

 

A [Delirium Café], Brüsszel világhíres és Guinness-rekorder kocsmája (jobb szó híján) újraértelmezi a sörivást sörfogyasztássá, az alkoholizálást pedig művészetté. Körülbelül kétszáz négyzetméter áll a sörrajongók rendelkezésére, hogy kikérjék kedvencüket vagy kipróbáljanak valami újat. A szívszorítóan jó minőséghez pedig belga pénztárcához mérve meglepően normális árlista párosul – kocsmaveteránok és sörbajnokok igazi kihívása Brüsszel szívében.
Kis utcából nyíló sikátor alig észrevehető sarkán nyikorog a rózsaszín elefántos cégér. Tulajdonképpen ez csak igazolja, hogy megérkeztünk: a kocsma előtt csoportosuló tömeget hamarabb észrevesszük, mint a helyet magát. Már előzőleg hallottam többektől is a Delirium Caféról, de semmi konkrétumot nem említett senki, csak annyit, hogy “Ide muszáj elmenned baszdki, de tényleg, nem fogod elhinni”. Belépve azonnal világossá válik barátaim összegzésének tömörsége.

 

Ilyen nincs. Végeláthatatlan, U alakú pultsoron sorakoznak szorosan egymás mellett a különböző matricákkal ellátott sörcsapok. A hely hangos és zsúfolt, semmi pucc vagy elegancia. A falakat és plafonokat különböző poszterek és megszámlálhatatlanul sok felragasztott söröstálca és kupak takarja, színes összevisszaságban.A régen kezelt faasztalok kicsik és kényelmesen körbeülhetők, azonban mind foglalt.
A kínálat mindent hoz: hatvan ország különböző söreit, kétszáz félét csapon, még kétezret üvegben. Az árak általában négy és tizenöt euró között mozognak, a legtöbb sör hét euró, ami nyugat-európai szemmel nézve valóban nem sok. A kiszolgálás követi a megszeghetetlen belga hagyományt: minden sört a márka saját poharában szolgálnak fel.
A hely 2004. január 8-án Guinness-rekordot nyert a maga 2004 féle sörével, de azóta még bővült a készlet. Nevét az egyik legízletesebb belga sörről, a 8,5%-os Delirium Tremensről kapta, ami szintén díjat nyert: 2008-ban a világ legjobb sörévé választották. A beton és kerámia felületét ötvöző üvegen látható a kocsma cégérén is pózoló rózsaszín elefánt, amit állítólag a delirium tremens-rohamkor fellépő hallucinációk inspiráltak.

 

Szt. Hubertus Királyi Galéria
(Galerie de la Reine 21 1000 Bruxelles, Belgique)

A sétálóutcák szerelmesei ki ne hagyják a 200 méter hosszú, üvegtetős bevásárló árkádot. 1847-ben nyílt, Európában elsőként, a városi polgárság felső rétegét szolgálva.

Ez volt az első üvegezett "bevásárlóközpont" Európában, elegáns olasz neo-reneszansz architektúrával. Amikor kinyitott, a kávézók, a galériák a művészeti és irodalmi körök kedvelt találkozóhelyévé váltak, megfordult itt gyakran Victor Hugo és Alexandre Dumas is.

Ha semmit se vásárolsz, úgy nézelődhetsz, mint egy építészeti galériában, de ha földhözragadtabb a szemléleted, a homlokzat és az üvegárkád alatt remek üzleteket, kávézókat, éttermeket, színházat találsz. És még egy mozit is.

A la Mort Subite, Brüsszel
(Rue Montagne aux Herbes Potagères 7, Bruxelles, Belgium)

Az "A la Mort Subite" (hirtelen halál) híres kávézó-bár Brüsszel központjában. A nagy multú kávézó már négy generáció óta várja vendégeit. Ha igazán tradicionális belga sörre vágyunk ez a hely ideális választás. bővebb info: [http://alamortsubite.com/]


Igazságügyi Palota
(hollandul:Justitiepaleis, franciául:Palais de Justice - Poelaertplein 1 1000 Brüsszel, Belgium)

A hatalmas eklektikus stílusú brüsszeli Igazságügyi Palota (hollandul: Justitiepaleis, franciául: Palais de Justice) Brüsszel magaslatainak egyikén helyezkedik el, valójában a domb eredeti neve Galgenberg (Akasztófa hegy), mivel annak idején ezen a helyen állt a városi akasztófa. Az épület 1866 és 1883 között épült Joseph Poelaert építész tervei alapján. 

A brüsszeli Igazságügyi Palota a 20. század elején

Különc és vakmerő allegória kihangsúlyozni az igazságot a csak nemrég létrehozott belga nemzetben, az Igazságügyi Palota óriási épülete uralja a felsőváros horizontját alulról, a város számos pontjáról nézve. Az építkezés 1866-ban kezdődött, és 20 év múlva fejeződött be, hozzávetőleg 4 évvel tervezője, Poelaert halála után, akiről a tér nevét kapta, melyen az épület áll. A hozzávetőleg 26000 négyzetméteres alapterületével nagyobb, mint a római Szent Péter-bazilika, valóban ez volt Európában a 19. században épített legnagyobb épület. Ez az épület megérdemli, hogy néhány statisztikai adat közvetítse abszolút óriásságát. Nem kevesebb, mint 8 belső udvar található benne, melyek területe összesen 6000 négyzetméter. Központi kupolája 142 méter magas. 27 nagy tárgyalóterem, és 245 további kis tárgyaló, illetve egyéb szoba van benne. Ilyen épület csak egy megalomániás álmában születhetett meg, és így is volt. II. Lipót belga király parancsára kezdődött az építkezés, aki létrehozta a belga birodalmat is Kongó megszerzésével, amely maga is egy mamutvállalkozás volt. Az Igazságügyi Palota elhelyezése sem volt véletlen műve. Brüsszel legrégibb és legszegényebb szomszédsága, a Marollen felett büszkén magasodva arra szolgált, hogy figyelmeztesse az egyszerű népet, mi vár rájuk, ha elmulasztják az engedelmeskedést. Valóban, az épület azon a helyen áll, ahol évszázadokig a kivégzéseket hajtották végre.

Ez az óriási, de mégsem borzasztóan nagy épület építészeti stílusok szörnyetege, létében mégis hatásos. Kapui előtt állva úgy érezzük magunkat, mint egy hangya egy normális ház ajtajában. Az épület a világ legnagyobbjai közé sorolható, és Európában is az első három között van. Benne található a belga Legfelsőbb Bíróság.

Természettudományi Múzeum 
(Vautierstraat 29, Brüsszel, Belgium)

 

Cím: Vautierstraat 29 

Honlap: [www.naturalsciences.be]

Nyitva: 9:30-17:00, hétfőn zárva. | Belépő: 7 € felnőtt,  4,50 € gyerek.

 

Különösen a dinoszauruszokat bemutató kiállítás lenyűgöző, a maga nemében a legnagyobb Európában. De népszerűek a jégkorszaki életet bemutató mamutcsontvázak, a matematika eredetére utaló Ishango csont, a bálnacsontvázak s a Hold kőzetek és meteorit darabok.

Jubelpark
(Jubelpark, Brüsszel, Belgium)

Belgium 50 éves függetlenségének emlékére 1880-ban épített park. A parkban található a brüsszeli Diadalív és a Bordiau csarnokok, amik a Királyi Katonai Múzeumnak és a Brüsszeli Művészeti és Történeti Múzeumnak adnak otthont.

Musée des Instruments de Musique 
(Musee des Instruments de musique, Rue Montagne de la Cour, Brüsszel, Belgium)

 

Cím: Rue Montagne de la Cour 2, 1000 Bruxelles 

Nyitvatartás: Kedd-csütörtök: 9:30 - 17:00 

szombat-vasárnap: 10:00 - 17:00 

Belépőjegy 5 Euro

 

A múzeum kivételesen szép helyszínen, a klasszikus art nouveau áruházban, az Old England-ban található, ahol egykor a brüsszeli felső tízezer vásárolt.

A Musée des Instruments de Musique-ban az óegyiptomi hárfától a szintetizátorig sok minden megtalálható. Érdekes összehasonlítani a különböző földrészek hangszereit. A látogatók fülhallgatókon keresztül hallgathatják meg, hogyan szólnak a hangszerek.

Minden csütörtökön este megszólaltatják az érdekes hangszereket. Az európai népi hangszerek gyűjteményében sípok, csörgők, harmonikák, verklik és néhány furcsaság található. Ezek közül az egyik legfontosabb a belga üvegtrombiták gyűjteménye. A legfőbb látnivalók közé tartoznak az Antwerpenben működő Ruckers család csembalói a 16. századból.

Királyi Szépművészeti Múzeum 
(Rue de la Régence 3, Bruxelles, Belgium)

 

Cím: Rue de la Regence 3 

Nyitva: 10:00 a 17.00  | Honlap: [www.fine-arts-museum.be]

Belépő: 13 €  a Magritte tárlattal együtt

 

A Királyi Szépművészeti Múzeum kihagyhatatlan látványosság a művészetek kedvelői számára. Egyszerre két fontos múzeum, a régi, holland és flamand, valamint a modern művészetek tárháza. A 15. és 18. század (van Dyck, Brueghel, Rubens, Bosch) művészetét és a 19. századtól a napjainkig tartó irányzatok jelentős alkotóit (Manet, Renoir, Gaugin, Jacques Louis David, Géricault, Delacroix, Courbet, Meunier, Gaugain Magritte) és alkotásait mutatja be. A modern szekció a földszint alatt 8 emeletet foglal el!

A múzeum több, színekkel jelzett szekcióra oszlik, és ennek megfelelő a nyitva tartása is. Egymásra épülő időpontokban vannak nyitva az egyes területek.

Javaslat: nézd meg a Brueghel termet (Népszámlálás Betlehemben, Ikarusz bukása), a  Rubens festményeket meg David Marat halála képét. Aztán jöhet a hatalmas és elképesztően izgalmas Magritte gyűjtemény és körülötte lévő modernek. 

További szolgáltatásként: kávéház, sörfőzde, múzeum shop. Közelben: a Belvue Múzeum, Királyi Palota.

Királyi Palota 
(Palais Royal de Bruxelles, Rue Brederode, Bruxelles, Belgique)

Belgium csodálatos királyi palotája a 19. században épült, mint a királyi család hivatalos rezidenciája, ma hivatalos és ünnepi ceremóniák színtere.  A palotával szemben áll a modern parlament épülete. E kettő együtt az alkotmányos monarchia szimbóluma.

A palotát júliusban és szeptemberben a nyilvánosság számára is megnyitják egy rövid időre. A palota melletti Park önmagában is megér egy sétát.

Még több királyi: a leakeni vár királyi üvegházai ritka növények gyűjteménye, tavasszal három héten át a nagyközönség előtt is nyitva. A Belvue múzeumban a dinasztia története elevenedik meg, kávézója és étterme művészek kedvenc találkahelye. 

Az Európai Parlament 
(Belgian Senate, Place de la Nation, Brüsszel, Belgium, Europe)

 

Címe: 

WillyBrandtBuilding 

Rue Wiertz 60/ Wiertzstraat 60 

B-1047 Brüsszel

 

Amennyiben érdeklődik a politika iránt és kiváncsi a nyüzsgő hangyabolyhoz hasonló épületben zajló életre, mindenképpen érdemes ide elmenni. Minden nyilvános és megismerhető az épület története is. Akár gyerekekkel is látogatható a családbarát módon megalkotott épület.

Az Európai Unió összes tagállamának nyelvén megtalálható minden információ.

Cathédrale Saint-Michel 
(Cathédrale Saint Michel et Sainte Gudule, Place Sainte-Gudule, Brüsszel, Belgium)

 

Cím: Parvis Sainte-Gudule, 1000 City of Brussels 

Nyitvatartás: hétközben: 7:00 - 18:00 

hétvégén: 8:30 - 18:00

 

A nagyszerűen restaurált templom a dombon magasodik. Három évszázadonát épült 1225-től kezdve. Kívülről a gótikus stílus jegyeit mutatja. Belső terében a reneszánsz hatás mellett a barokk jellegzetességei is felismerhetők.

A magasba szárnyaló belső tér lenyűgöző. A kereszthajóban nyugszik V. Károly és hitvese, Portugál Izabella, Magyarországi Mária és férje, a mohácsi vészben elhunyt II. Lajos magyar király sírja pedig a templom déli oldalán található. Az északi mellékkápolnában Albrecht helytartó és felesége Habsburg Izabella, valamint Lotaringiai Király nyugszik.

Érdemes szemügyre venni a szószéket, amely egyetlen fatörzsből van kifaragva. Ádám és Éva Paradicsomból való kiűzését ábrázolja. Ez az alkotás a barokk brüsszeli fafaragás történetének egyik csúcspontját jelenti.

A hajó alatt egy korábbi, román stílusú templom maradványai vannak. A karzat alatt pedig a brabanti hercegek temetkezési helyét találjuk. A királyi esküvőket és temetéseket is itt tartják.

 

Basilique du Sacré-Coeur 
(Koekelbergi Bazilika - Basilique du Sacré-Cœur de Bruxelles, Brüsszel, Belgium)

 

Cím: Basiliekvoorplein 1, 1083 

Nyitvatartás: Minden nap: 9:00 - 16:00

 

A Szent Szív bazilika alapkövét II. Lipót tette le 1905-ben, több mint fél évszázaddal később fejeződött be az építése és elkészült a világ egyik legnagyobb temploma, melynek stílusa art deco.

A templomot azoknak szentelték, akik az országért áldozták életüket, különösen a belga katonák ezreinek, akik nem tértek vissza a két világháborúból.

Különleges belső terek jellemzik. Meghatározó a hatalmas, zöld rézkupola, amely 90 méterrel emelkedik a föld fölé, ahonnan nagyszerű a kilátás. Ha nem látogatunk el a templomba, ezt a kupolát láthatjuk a város más pontjairól is.

Atomium 
(Square de l'Atomium, 1020 Bruxelles, Belgium)

 

Az Atomium emlékmű a Heysel parkban foglal helyet. A kilenc gömbből álló építmény acélból készült és a vas tércentrált köbös kristályrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban. Az alkotás az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült el, és annak egyik fő attrakciója volt. 1956 márciusában André Waterkeyn tervei alapján kezdték meg az építését, és eredetileg csak a kiállítás fél éves időtartamára szánták. Az expo ideje alatt azonban akkora népszerűségre tett szert, hogy a város vezetése a véglegesítése mellett döntött, és a főváros egyik jelképévé vált.

 

Nyitva tartás: 10:00-18:00

Jegyek: 11 EUR/felnőtt, 4 EUR/gyermek,

 

Mini Európa 
(Bruparck, 1020 Bruxelles, Belgium‎)

 

Cím: Bruparck, Eeuwfeestlaan 20Bd du Centenaire 

Honlap: [www.minieurope.com]

Nyitva tartás: 09:30-18:00 

Belépődíj: felnőtt 13,10 €, gyermek 9,80 €

 

Még több kép és információ angolul: [bruparck.com]

 

Az Atomium mellett a legnépszerűbb brüsszeli attrakció. Mini Európa egy kicsinyített kontinens, az összes jelentős nevezetességet 1:25 léptékű kicsinyítéssel jeleníti meg. Mintegy 80 város 350 látványossága - az angol Parlament, a párizsi Eiffel torony, a füstölgő Vezúv vagy a budapesti Széchenyi fürdő - között sétálgathat a látogató.