Olaszország - Milánó My Flightdiary.net profile

 

Függőleges erdő Milánóban

Milánóban hamarosan átadják a 2009 óta épülő Bosco Verticale épületegyüttest, ami szó szerint függőleges erdőt jelent olaszul, és ránézésre is pont úgy néz ki, mintha a természet visszahódította volna a város felhőkarcolóit (a mozikban nemrég vetített Feledés c. filmben láthattunk hasonlókat, ahhoz képest ez a burjánzó erdő semmiség).

A két torony többszáz fának ad helyet, egészen pontosan 490 közepes és nagy növésűt és több mint 250 kisebb méretűt ültetnek el a beruházás keretében, továbbá 5.000 tő bokor és 11.000 évelő növény fogja majd borítani a 8.918 nm2 összterületű teraszokat, ezzel a mennyiséget tekintve egy közel egy hektáros erdőt sikerül varázsolni a város közepére, ami a zöldterületekben meglehetősen szegény, zsúfolt olasz metropolisznak különösen jól jön.

A D torony 18 szintes és 80 méter magas, míg a magasabb, 112 méteres E toronyban 26 szintet alakítottak ki, összesen pedig közel 400 luxusapartmannak jutott bennük hely, amiket 3.000 euró/négyzetméteres kezdőártól terveznek értékesíteni (~880.000Ft/nm2).

Nem véletlenül az 1,3 milliós lakosú Milánóban épül az első ilyen jellegű épület, ugyanis Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városáról van szó, ahol 2012. januárja óta már dugódíjat is kénytelenek voltak bevezetni a belvárosi járműforgalom korlátozására, és bár perek miatt tavaly két hónapig szünetelt az öt eurós díj beszedése, azóta közel egyharmadával csökkent a beáramló autók száma az úgynevezett C zónában, és az első félévben már 11 millió Eurós hasznot hozott a milánói önkormányzatnak.

Az építkezés része a Porta Nouva Project-nek, ami a történelmi városnegyed teljes rekonstrukcióját magában foglalja, a Bosco Verticale megtervezésénél azonban a legtöbb időt érdekes módon mégis a fák és növények fajtáinak kiválasztása jelentette, a botanikusoknak közel két évükbe telt, amíg megtervezték a konstrukcióhoz illő és a nyári forró klímát is elviselő flórát, továbbá azt is tesztelniük kellett az egyes fafajtáknál, hogy milyen ellenállók a különböző magasságokon előforduló szélcsatornákban.

A Bosco Verticale jövőbeni lakói a szén-dioxid-szint csökkenésén és a levegő minőségének javulásán túl rövid időn belül javulást tapasztalhatnak az életkörülményeiket illetően, hiszen a szálló port is megszűri majd a növényrengeteg, védi a lakókat a zajszennyezéstől és a káros ultraibolya-sugaraktól, hűsíti a lakásokat nyári kánikula idején és ezáltal csökkenti az energiafogyasztást, sőt idővel még egyes madárfajták is beköltözhetnek a teraszokra, így lesz némi kertvárosi érzése az épületnek.

Via Monte Napoleone

Az elegáns és drága utcában ékszerboltok, és a nagy divatházak fényes üzletei sorakoznak. A világ egyik "divatfőutcájának" tartják, mivel Milánó a divat fővárosa, és a Via Montenapoleone a város fő divatutcája. A világ legnagyobb divatházai közül többnek a fő irodája, és székhelye is itt van. A Via Monte Napoleone a II. Világháború után vált a párizsi Rue du Faubourg Saint-Honoré, a római Via Condotti a londoni Bond Street és Oxford Street vagy a firenzei Via de' Tornabounihoz hasonló jelentőségű divatutcává. A Via Monte Napoleone mellett a környék több másik utcája is Milánó divatközpontjához tartozik.

Eljutás: MM1: San Babila, MM3: Montenapoleone metrómegállók

Palazzo Marino

A késő reneszánsz stílusú Palazzo Marino épületében ma a városháza székel. Nem a tengerről vagy tengerészetről nevezték el, hanem első tulajdonosáról, Tomaso Marino génuai kereskedőről.A Palazzo Marino Galezzo Alessi tervei szerint épült 1553 és 1558 között, ekkor azonban még befejezetlen maradt. Többször tulajdonost cserélt, egy ideig a Habsburg-ház birtokában is volt.

Luca Bertrami 1888 és 1890 között elvégezte a befejező munkálatokat az épületen, és azóta jelenlegi rendeltetését tölti be.A palota művészien dekorált udvara igen hangulatos, földszintjén van a látványos Alessi-terem, szép stukkóival és festményeivel.

 

  • Cím: Piazza della Scala, 2, 20121 Milano, Olaszország
  • Telefon: 39 02 8845 0000

 

Galleria Vittorio Emanuele II

A dómhoz közel található fedett passzázs a dóm terét, a Piazza del Doumot, a Piazza della Scallával köti össze, ahol egy másik híres látványosság, a Teatro alla Scala található, de a Galleria önmagában is csodálatos látnivalónak számít. Elegáns üzletek, mint a Gucci, a Louis Vuitton, a Massimo Dutti, vagy a Prada üzletei találhatók itt, valamint felsőkategóriás éttermek, remek bárok és kávéházak - de még McDonald's is. A pompás bevásárlóárkádot a milánóiak "Milánó szalonjának" (il Salotto di Milano) is hívják. Építését 1865-ben kezdték meg, és 1867-ben avatta fel a névadó II. Viktor Emánuel, az egyesített Olaszország első királya. Évről évre Milánó legelegánsabb üzletei és éttermei nyíltak itt meg. A passzázs maga is elegáns: üvegkupolája, üvegteteje, és mozaikpadlója csodálatos. Korában a legnagyobb ilyen jellegű építménynek számított, komoly lökést adott a modern bevásárlóközpontok megépítése felé szerte a világon. A Galleria vasszerkezete az Eiffel-torony megépítését is inspirálta.

Eljutás:MM1, MM3 metró: Doumo állomás.

Duomo / Dóm

A milánói dóm építése 1386-ban kezdődött meg, és közel 600 évig tartott: 1965-ben fejezték be. 157 m hosszú, 97 m széles, homlokzata 56 m magas, míg a kupolatoronyé 109 m: a világ 4. legnagyobb székesegyházának számít. A fehérmárványból készült épület gótikus, reneszánsz és neoklasszikus elemeket ötvöző homlokzata, annak számos szobrával, 135 tornyával, és vízköpőivel, lenyűgöző. Lehetőség van felmenni a dóm tetejére, ahonnan, a gótikus tornyok mellől, remek kilátás nyílik a városa, szép időben még az Alpokig is ellátni.

A Dóm téren, a dómon kívül egyéb nevezetességek is megtekinthetők: a dóm előtt áll II. Viktor Emánuel lovas szobra, a téren pedig a királyi palota (Palazzo Reale), és az érseki palota (Palazzo Arcivescovile). A királyi palotában a dóm történetét bemutató múzeum található.

Eljutás: MM1, MM3 metró: Doumo állomás.

Belépőjegy (2013): Duomo: ingyenes. Tető: lépcsőn 7 Euró, lifttel 12 Euró. 6-12 éveseknek és 65 év alattiaknak féláron.

Nyitva tartás: Duomo: 07:00-19:00 (utolsó belépés: 18:45). Tető: nyáron: 9:00-21:30 (utolsó belépés: 20:30). Télen: 9:00-19:00 (utolsó belépés: 18:00). A tető karácsonykor és május 1.-n zárva.

Museo Nazionale delle Scienza e della Tecnica 
Via S. Vittore 21 - 20123 Milano

A tudomány és a technika múzeuma. 28 szekciója az informatikától a csillagászatig sokféle tudományos területet érint. A Leonardo da Vinci által tervezett gépekkel kapcsolatos tudnivalókat interaktív workshopok keretében dolgozzák fel.

Az Utolsó Vacsora a Santa Maria delle Grazie bazilikában

A Santa Maria delle Grazie Milánó legszebb reneszánsz temploma. Francesco Sforza, Milánó hercege rendelte el az építését 1463-ban, Guiniforte Solari építész 1466-tól 1490-ig dolgozott a bazilika, valamint a mellette található dominikánus kolostor munkáin, a kolostor viszont már előbb, 1469-ben elkészült. A nyeregtetős templom homlokzata lombard gótikus, a márványkapu pedig reneszánsz; a két stílus keveredése megfigyelhető az építmény többi részén is. 

A nagyteremben található Leonardo da Vinci híres freskója, az Utolsó Vacsora (olaszul Cenacolo), mely 1980 óta a bazilikával együtt a világörökség része. A falfestmény elkészítésére Ludovico il Moro kérte fel a művészt, aki 1494 és 1497 között festett meg a tempera és olaj freskót, melyen Krisztus a 12 apostolnak kijelenti, hogy egyikük el fogja őt árulni. A 9x4,5 méteres festményt többször restaurálták az évszázadok folyamán, a legjelentősebb, 20 éve át tartó felújítás 1999-ben fejeződött be, ekkor sikeresen előhozták a szmog és por által megfakított eredeti színeket. Da Vinci aranyat és ezüstöt is felhasznált a festéshez, hogy az értékes részletekkel még élethűbbé tegye a képet. Érdekesség, hogy a freskó mellett a baloldali falon IV. Béla Árpád-házi magyar király lánya, Boldog Margit látható. A második világháború bombázásai megsemmisítették a refektóriumot, ám az Utolsó vacsora fala épségben maradt.
A bazilika a Piazza Santa Maria delle Grazie 2. alatt található, a Conciliazione (MM piros metró) és a Cadorna (MM piros és zöld metró) megállók között, de megközelíthető a 18-as és a 24-és villamosokkal is (Corso Magenta megálló).

Castello Sforzesco

A milánói hercegek korábbi rezidenciája a város egyik legjelentősebb építészeti alkotásának számít. A 15. században, Franceso Sforza, eredetileg védelmi célból épített újjá egy korábban, ezen a helyen lerombolt építményt, de a vár egyre inkább királyi palota jelleget kezdett felvenni az évek folyamán. A 15. század végére a kor egyik legpompásabb hercegi székhelyévé vált. A II. Világháborúban súlyosan megsérült, de gyönyörűen helyreállították. Ma múzeumok működnek benne. A Castello Sforzesconak számos szép belső udvara van, közülük talán a legszebb a Cortille della Rochetta.

A kastély mögött 47 hektáron terül el a 19. század végén létesített Parco Sempione, Milánó egyik legnagyobb parkja, a milánóiak egyik kedvenc pihenőhelye. A parkban található 108 m magas toronyból csodálatos kilátás nyílik a városra. A park végén a Piazza Sempionén, az Arco Sempione, egy Napóleon által 1807-ben emelet diadalív áll.

Eljutás: MM1: Cairoli - Castello vagy MM2: Lanza - Piccolo Teatro állomás. Buszok: 18, 37, 50, 58, 61, 94. Villamosok: 1, 2, 4, 12, 14, 19

Belépőjegy (2013): Ingyenes belépés (kivéve a múzeumokba, melyekbe 3 Euró a teljes árú jegy)

Nyitva tartás: Téli hónapokban: 07:00-18:00. Nyári hónapokban: 07:00-19:00. Múzeumok: 9:00-17:30 (utolsó belépés: 17:00). A múzeumok hétfőnként zárva tartanak.

Arco della Pace

A diadalívet Luigi Cagnola tervezte, a lombardiai klasszicizmus jegyében. 1807-ben kezdték el építeni Napóleon fényes győzelmeinek emlékére. A római diadalívekhez hasonlatos emlékmű építése azonban félbeszakadt és csak I. Ferenc osztrák császár kezdeményezésére folytatták 1815-ben. Ekkor már nem Napóleon, hanem az 1815-ös bécsi békeszerződés emlékére, melyben Lombardia, így Milánó is a Habsburg Birodalom része lett ismét. A kapu építését Cagnola folytatta, halála után pedig Francesco Londonio és Francesco Peverelli.

A napóleoni diadalokat megörökítő korábbi domborműveket az építés későbbi szakaszában Napóleon elvesztett ütközeteiből vett jelenetekkel egészítették ki. A háromnyílású diadalív pontosan Garibaldi (jóval később, már az Olasz Királyság idején készült) szobrának, a Piazza Castello kútjának, továbbá a Sforza-kastély első és hátsó kapujának tengelyében áll. Magassága 25, szélessége 24 m, elől-hátul négy-négy oszlop díszíti. Tetejének közepén a Sangiorgio alkotta hatlovas kocsi hatalmas bronzszobra, valamint a négy sarkán álló lovas istennőszobrok (Giovanni Putti művei) a békét jelképezik.

Pinacoteca di Brera

A világhírű képtár, a Pinacoteca di Brera Olaszország egyik legfontosabb művészeti gyűjteményének ad helyet. A 17. századi Palazzo di Brerában található, ahol a 18. század óta gyűjtik az olasz festészet remekműveit: elsősorban az itáliai barokk és reneszánsz idejéből, de 20. századi olasz festők munkái is helyet kaptak, és a 16-17. századi németalföldi és flamand festészettől foglalkozó rész is van (Rubens, Van Dyck és Rembrandt alkotásai is megcsodálhatók). Az olasz és itáliai festészet 15-20. század közötti alkotásaiban lehet itt gyönyörködni. Olyan művészek alkotásai tekinthetők itt meg, a teljesség igénye nélkül, mint Mantegna (köztük a Pieta c. kép), Raffaello (köztük a Mária eljegyzése), Hayez (köztük a Csók c. kép), Canaletto (Canal Grande), Bellini (köztük a Krisztus sírbatétele, és a Pieta), Caravaggio (Az emmausi lakoma), Veronese (Krisztus megkeresztelése), Tintoretto (Szent Márk megjelenése a velenceiek előtt), Piero della Francesca vagy Modigliani.

Eljutás: MM2: Lanza - Piccolo Teatro állomás. MM3: Montenapoleone állomás. Villamosok: 1, 4, 8, 12, 14, 27. Buszok: 61, 97.

Belépőjegy(2013): 10 Euró. 18-25 éveseknek 7 Euró. 18 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 8:30-19:15 (a jegypénztár 18:40-kor zár). Zárva: minden hétfőn, január 1.-én, május 1.-én és december 25.-én

[http://goo.gl/maps/XB7vN]