Olaszország - Nápoly My Flightdiary.net profile

Nápoly - Pompei  - Vezúv - 2014

Pompei:

 

1934 évvel ezelőtt, Kr. u. 79. augusztus 24-én kitört a Vezúv, amely elpusztította Pompei városát.

Ezek a tömör tények. Tegyük hozzá: ha a pontos dátumot nem is tudják sokan, de Pompei pusztulásáról szinte mindenki hallott már.

Történeti áttekintés: Ókori római város - ma már romváros - Nápoly közelében, Campania olasz tartományban. A város a Vezúv lábánál, egy lávatalapzaton épült. Valószínűleg az oszkok alapították. Gazdasági és politikai fejlődését jelentősen befolyásolták a Nápolyi-öbölben megtelepülő görögök. A görög művészet hatása néhány templomban, valamint néhány helyiség díszítésében és részben magán a várost körülvevő falon ismerhető fel. Rövid ideig az etruszkok is birtokolták illetve a szamniszok. Pompei részt vett a campaniai városok Róma elleni szövetségében, ennek következtében Kr. e. 89-ben Sulla csapatai megostromolták. Noha szövetségesei segítettek az ostromnak ellenállni, a város Kr. e. 80-ban behódolt Rómának. Ezt követően Colonia Cornelia Veneria Pompeianorum név alatt római kolónia lett. A Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Hatalmas hamu- és lapillitömeg (lapilli = vulkáni kitörés során a kráterből kirepülő apró kőzetdarab) lepte be a várost, teljesen eltemetve azt.

 Mi történt valójában? Kr. u. 62. február 5-én egy erős földrengés rázta meg a vidéket, súlyos károkat okozva a kikötőben és a városban. A délutáni órákban bekövetkezett földrengés az utólagos becslések szerint 7,5-ös erősségű lehetett a Richter-skála szerint.

 Ezen a napon a város lakossága Augustus császár ünneplésére készült, ugyanakkor a város védőszentjének ünnepe is erre a napra esett. A földrengést általános pánikhangulat követte, amelyet csak tetőztek az olajlámpák által okozott tüzek. A közeli Herculaneum és Nuceria városait szintén érintette a földrengés pusztító ereje. A földmozgás következtében számos templom, lakóház, híd, valamint út elpusztult. A feltételezések szerint szinte a város összes épülete megrongálódott. A földrengést követő napokban a városban anarchia uralkodott, általános jelenséggé vált a rablás, fosztogatás, a lakosokat pedig éhség gyötörte.

Kr. u. 62 és 79 között végeztek ugyan újjáépítési munkálatokat, de a földrengés által okozott teljes kárt nem sikerült felszámolni. Nincs adat arról, hogy ebben az időszakban hány ember hagyta el a várost és költözött a birodalom más vidékeire. A lassú újjáépítési folyamatot a további kisebb földrengésekkel magyarázzák, melyek a Vezúv 79-es kitöréséig egyre gyakrabban jelentkeztek. Addigra Pompei és a környező települések lakói hozzászoktak a gyakori földrengésekhez, melyek már nem keltettek pánikot.

 

Azonban Kr. u. 79. augusztus 24-én a Vezúv kráterét évezredekig elzáró lávatömítés váratlanul, iszonyú erőtől hajtva dobódott ki Campania derült egére. A tűzhányó kilométernyi magasságba lövellte a kőtörmeléket, és fülsiketítő égzengés kíséretében felrobbant a hegy csúcsa. Az eget elsötétítette a vulkáni hamuból képződött sötét felhő, amely azután három napig gomolygott a katasztrófa színhelye fölött. Pompeiit 7-8 m vastag hamuréteg fedte be, s a borsószemnyitől a mogyorónagyságig terjedő kövek szüntelenül hulló zápora temette el. Ezen a napon egyébként a Vulcanalia volt, Vulcanus ünnepe.

 A rómaiak tudták ugyan, hogy a Vezúv egy vulkán, de kialudtnak vélték. Misenum lakosai látták ugyan a kitörés során feltörő felhőt, de nem tudták beazonosítani, melyik hegyből származik. Ez is azt mutatja, hogy a Vezúv nem ártalmas vulkánként élt a köztudatban.

 A kitörés idején - a korabeli írások alapján - Pompeii lakossága pincékbe húzódott be a kőzápor elől. A befelé lejtősen épített római tetők tölcsérként ömlesztették a lapillit a házak udvaraiba. A hatalmas súlytól terhelt tetőzet hamar beomlott, ha addig egyáltalán ellenállt a gyakori földrengéseknek. Az utcákat magas lapilli- és hamuréteg borította, amely lehetetlenné tette az ajtók és kapuk nyitását, így aki pincébe menekült, kijönni többé már nem tudott. A lapilli- és hamuréteg szintje néhány ház falán látható és elég forró volt ahhoz, hogy megolvassza a falfestményeket védő viaszréteget. A lakosság nagy része a Vezúvval ellentétes irányba, a Sarno-folyó felé menekült, ahol utolérte őket a vég (számos csontvázat és jelentős értéket találtak az itt elvégzett ásatások során).

 Pompeii végzetét, Herculaneummal ellentétben nem a láva okozta, hanem a vulkánból szórt hamu és lapilli, amelyek vastag rétegben rakódtak le a városban, teljesen betemetve azt.

Pompeii megtalálása:

                Pompei első megtalálása teljesen véletlenszerű volt. A 16. században a Sarno folyó szabályozási munkálatai során bukkantak fel az első falmaradványok. 1748. április 6-án kezdték meg hivatalosan az ásatásokat Rocque Joaquín de Alcubierre spanyol mérnök vezetésével, akinek nevéhez fűződik Herculaneum 1738-as felfedezése is.

A feltárások szerint Pompejinek három központi része volt. A legfontosabb a fórum, ahol Juppiter temploma és a középületek álltak, aztán a Forum Triangolare, ahol a színházak és néhány középület emelkedett, végül az Amphiteatrum és a pompeji ifjak edzőpályája, a Grande palestra.

 

A turistákat azonban leginkább a pompeji emberek félbeszakadt élete, a sütőben maradt kenyér és a kasszában maradt pénz érdekli, a nyüzsgő város élete a vulkáni hamueső kezdetekor néhány óra alatt szűnt meg.

Az alábbi néhány helyszínt feltétlenül nézzük meg, így ismerhetjük meg Pompeji igazi hangulatát: Forum, Basilica, Tragikus poéta háza, Faun háza, Vettikusok háza, Casa degli Amorini dorati, Terme Stabiane, Nagy Színház, Kis színház, Menandrosz háza, Casa Criptoportico, Villa di Giulia Felice, Amphiteatrum és a Villa dei Misteri.

 

A „lenyomatok" az élőlények (köztük emberek) testének megkeményedett hamuval betemetett körvonalai, amit Fiorelli gipszel kiöntött, és miután az megkötött, lebontotta a hamuréteget. Így vált kézzelfoghatóvá és láthatóvá a dráma, hiszen a lenyomatok megőrizték az eltemetett emberek életének utolsó pillanatait, a fájdalomba torzult testeket és arcokat. Pompeiben minden megtalálható, ami egy korabeli városban létezhetett. Találunk itt színházat és amfiteátrumot is. A különbség köztük, hogy míg a színházban csak valódi színházi előadások folytak, addig az amfiteátrum adott otthont az állat és gladiátor viadaloknak. A gazdag előkelők rendezték őket, plakátokkal hirdették a műsort az utcán. Ezek közül néhány ma is látható. Felkereshetünk közfürdőt és magánházakat. A magánházak nevüket feltárójukról, vagy az ott talált jellegzetes festmények, tárgyak, szobrok után kapták. A „kis szökőkutas házat" például a nimfáknak szentelt szökőkútról nevezték el. A „nagy szökőkutas ház"-ban egy hatalmas gipszalakokkal, mozaikkal, bronzszobrokkal díszített szökőkút áll. A legnagyobb magánház az un. „Faun háza", melynek hatalmas mérete bizonyítja, milyen gazdagságra tettek szert az arisztokrata, vezető rétegek az ókori Római Birodalomban.

Ebben a házban találtak egy több mint egymillió darabból álló mozaik képet, mely Nagy Sándor és III. Dareiosz csatáját ábrázolja. A ház a nevét az ott található „táncoló Faun szobra" után kapta. (A helyszínen található szobor másolat, az eredeti a nápolyi Régészeti Múzeum tulajdona)

 

Érdemes - a teljesség igénye nélkül - megnézni Dioscuri házát (látnivalók: korinthoszi átrium és falfestmények), Meleagrosz házát (freskó, márványasztal), Apolló házát (piramis alakú szökőkút), a tragikus költő házát (mozaikkép és freskó). Majd tanácsos Pansa házával (korabeli bérház), a Pékség épületével (egyike az ásatások során előkerült 35 nagy pékségnek), Sallustio házával (vélhetően Pompei egyik legrégibb háza) és a sebész házával (nevét a megtalált negyven bronz és vas sebészeti eszközről kapta) folytatni a sort. Továbbá Pompei központjában megtekinthetjük az Apolló templomot, a Bazilikát, Jupiter templomát, Fortuna Augusta templomát, Vespasianus templomát, a Foro Civile-t (a város központja), és a népgyűlés (Comitium) épületét. Itt található a Macellum, a város nagy piactere is. Ennek közelében van a Foro Olitorio, ami zöldség-és gyümölcspiac volt, ma viszont a feltárt régészeti anyagok tárolására szolgál. Az egyik legkülönlegesebb épület a Misztériumok Villája,  a város szélén található. Visszafelé vezető utunkon az ókori vadászházat (gazdagon díszített vadászati témájú freskók), a bordélyházat (nem részletezzük, nézzük meg!), a Nave Europa házat (egy rakományt szállító hajót ábrázol EUROPA felirattal) keressük fel mindenképpen. Ha már elfáradtunk, itt pihenhetünk, de utána folytassuk az utat! Octavius Quartio házát (gyönyörű oszlopos ház, csodás falfestményekkel díszítve) és a Kagylóban lévő Vénusz házát (az előző házhoz hasonló, mintha még most is ott lakna valaki) ne hagyjuk ki a látnivalók sorából. A főutakról valamikor mindenképpen le kell térni ahhoz, hogy a színházat, a nagy tornacsarnokot és az Amfiteátrumot vagy a Menekülök kertjét (egy család 13 tagjának lenyomata, akiket menekülés közben ért a halál) megnézhessük, de a látvány igazán megér egy kis kerülőutat.

 

Pompeii panorámáján derűs és páramentes időben a Vezúv néma sziluettje uralkodik. Egy régen volt gazdag kereskedőváros mindennapi - kétezer éves - életébe tekinthet be a turista.

Pompeii bebarangolásához több nap is kevés lenne, de a helyszínen kaphatóak részletes térképek 2, 4 és 6 órás útvonal-javaslatokkal. Természetesen a 2 órás túra a látnivalók töredékét érinti, de ha csak ilyen rövid idő áll a rendelkezésünkre, akkor is ízelítőt kapunk az időszámításunk kezdete körüli életről. Ha viszont van időnk, barangoljunk mindenfelé, hagyjunk időt az élményeknek és látnivalóknak, néha üljünk le egy ház kertjében. A kerteket gondozzák, a tujákat rendszeresen nyírják, néha szinte már várja az ember, hogy hazaér a tulajdonos...napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a Világörökség része.

 

Túlista látogatások, információk:

November 1 és Március  31 között naponta 8:30 és 17:00 között látogatható (utolsó belépés 15:30)

Április 1 és Október 31 között naponta 8:30 és 19:30 között látogatható (utolsó belépés 18:00)

Az ásatási terület Január 1-én, Május 1-én és December 25-én zárva tart.

Online jegyvásárlás: http://www.pompeiisites.org/      Tel. +39 081 8575111 - Fax +39 081 8613183

Az ásatásoknak 5 helyszíne létezik, távolodva a hegytől Herculaneum, Oplontis, Boscoreale, Pompeii, Stabia

Jegyárak:

Régészeti ásatások Herculaneum-ban  11 Euro (18 év alatt és 65 év felett kedvezmény igénybe vehető)

Régészeti ásatások Pompei-ben 11 Euro

Teljes jegy mint az 5 helyre 20 Euro (3 napig felhasználható)

Speciális jegy: Oplontis, Stabia és Boscoreale antikvárium 5.5 Euro

 

A Vezúv

A Vezúv (olasz nyelven Vesuvio, latinul Mons Vesuvius) az európai kontinens egyetlen működő vulkánja Olaszország Campania régiójában, Nápolytól 9 km-rel keletre ( többi aktív európai vulkán – Etna, Stromboli, Vulcano, Izland és környékének vulkánjai, esetleg Szantorini – szigeteken található). Nápoly belvárosának több pontjáról is jól látható a környék legnagyobb nevezetessége, a Vezúv. A Vezúvnak két csúcsa van: a bal oldali a Monte Somma, a jobb oldali a Vesuvio. A két hegyet egy 700 méteres nyereg választja el. A Somma-Vezuvio csaknem szabályos kúp, talapzatának majdnem szabályos kör kerülete 50 km.

Az ókori görögök és rómaiak Héraklész szent hegyének tartották. Ismertségét elsősorban a Kr. u. 79-es kitörésének köszönheti, amelynek eredményeként hamuja és lávája eltemette Pompeii, Herculaneum, Oplontis és Stabiae római településeket. Azóta számtalanszor kitört (utoljára 1944-ben). Napjaink egyik legveszélyesebb tűzhányójaként tartják számon, mivel közvetlen közelében több mint 3 millióan laknak.

Cél: megmászni a vulkánt. Ez így egy kicsit bizarran hangozhat, de egyáltalán nem az. Egy szokványos turista program a sok közül. Nápolyból a Vezúvhoz gyorsvonat visz (akik nem akarnak autót bérelni), melynek Circumvesuviana a neve, ez a Sorrentoi vonalon megy és a Pompei-Scavi  vagy Ercolano állomásnál kell leszállni. Innentől buszok visznek (10 Euro\út) fel a hegy lábához, ahol egy autóparkoló van, onnantól gyalog lehet feljutni a csúcsra (+ belépő itt is van 10 Euro). Sokaknak rémisztően hangzik megmászni egy kiszámíthatatlan vulkánt, de egészen más ott lenni. Az tény, hogy a felfelé vivő buszok kényelmesek és biztonságosak, de az út felfelé igen szűk, kacskaringós és meredek is. Nagyon félelmetes ahogy folyamatosan megy egyre feljebb a busz, és nem tudjuk meddig mehet még. Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott :), persze ez csak vicc, aki már elment odáig, csak felmegy. Ha túl vagyunk azon, hogy felértünk a Vezúv lábához, onnantól kezdve jön a gyalogos túra. Felfelé meredeken lejt a vulkán és bot nélkül igen fárasztó, ám lenyűgöző élmény. Amikor felérünk a vulkán kráteréhez érdemes körülnézni, mert a panoráma csodálatos látványt ad. Be lehet látni egész Pompeit. Nem semmi látvány belülről a kráter, ahonnan egykor forró láva folyt s még ma is látni a nyomait. Legjobb emléknek, hozni onnan pár lávakövet. Fent lenni a Vezúvban egyedi élmény, ezt látni kell, elmondani nem lehet. Aki teheti és Pompeiben jár, feltétlenül másszon fel a vulkánba és élvezze a látványt.

Nápoly:

Nápolyt bejárni nagyon kellemes és egyszerű, elég csak az ottani Andrássy útnak számító Corso Umbertón vagy Corso Garibaldin végigsétálni, amelyeket kis üzletek (nem luxusboltok), régi épületek, hivatalok, éttermek és kávézók szegélyeznek. Bárhova betérve isteni kávét és grappát (olasz törkölypárlat) kapunk. Utóbbinak érdemes megkóstolni a sötétebb, barrique változatát is, hiszen pálinkából itthon ilyet nem kapni. Olaszul a tér piazza, így csak egy betű választja el a pizzától, s nem véletlen az sem, hogy állítólag itt kapni a világ legjobb pizzáját, mégpedig az 1870 óta működő Da Michele nevű helyen (Via Cesare Sersale, 1-3 80139 Napoli) http://www.damichele.net/.

Személy szerint én kipróbáltam ezt is és a mellette lévő [Trianon] pizzériát is, de mindenkinek az ízlésére bízom a dolgokat, mégis ha jó pizzára vágyunk, vegyük a fáradtságot és menjünk el az [Un Pasto Al Sole] étterembe és kóstoljuk meg itt a felhozatalt 

  

A templomok városa

Nápoly tele van erődökkel, bástyákkal és régi városfalakkal, amelyek házfalakba futnak bele. A leghíresebbek a parti várak, a Castel Nuovo és a Castel dell'Ovo, valamint a Castel San Elmo, amely siklóvasúttal közelíthető meg (ez olyan, mint itthon a fogaskerekű körülbelül). Utóbbi hatalmas élmény, mert rá lehet látni az egész városra és a tengerre. Itt tűnik fel csak igazán, hogy az erődök mellett a város telis-tele van templomokkal.

 

Kilátás Nápolyra az erődből (Castel San Elmo), a háttérben a Vezúv

Közel 500 templomával Nápoly még az olasz városok közül is kiemelkedik, egyszerűen minden sarkon van egy.  De ez nem csak máz: a nápolyiak nagyon vallásosak, minden templom nyitva van, tele emberrel, tömjénillattal, friss virágokkal, gyertyákkal. És persze ne feledkezzünk el San Gennaróról, a város védelmezőjéről, akinek a képei mindenhol feltűnnek a városban. A szent ampullákban őrzött vére a hagyomány szerint évente háromszor válik folyékonnyá, és ha ez nem történik meg, az szerencsétlenséget hoz. Így ezekre az alkalmakra egész Nápoly, sőt a környék is összegyűlik a Dómhoz, legközelebb május első vasárnapján.

Nápoly: nyüzsgő terek, picik és nagyok, pálmafákkal és padokkal, a padokon pletykálkodókkal, motorokkal és azzal a zsivajjal, amellyel csak itt, Olaszországban lehet találkozni. Megpihenni és nézelődni  a tágas, tengerre néző főtéren, a Piazza del Plebiscitón mindenképp érdemes, mert minden irányban van látnivaló, és mert a nyüzsgés után jólesik ez a tágas tér.

Van egy helyi szokás, amelyet nem érdemes kihagyni: állj háttal a Palazzo Realénak a Plebiscitón, és próbálj elsétálni a tér két bronz ló szobra között csukott szemmel. Szinte lehetetlen, mert a tér kicsit lejt, bár ez szabad szemmel nem látható.

Castel Nuovo

o             Cím: Via Vittorio Emanuele III, 80133 Napoli, Olaszország

o             Telefon: 39 081 420 1241 ‎

o             Nyitva tartás: Hétfő - szombat: 9:00 - 19:00

o             Belépőjegy:  --> Felnőtt: 6€  (18 év alatt és 60 év felett ingyenes)

 

A nápolyi tengerpart egy részének építészeti súlypontját az Új kastélynak is nevezett Castel Nuovo adja.

A vár helyén korábban Ferenc-rendi kolostorépület állt, a várpalotát francia építészének tervei alapján az első Anjou-király építtette. A második Anjou-király, II. Károly már ezt a várat választotta állandó lakhelyéül.

A Castel Nuovo mai külsejét az Anjou-ház kihalása után kapta, I. Aragóniai Alfonz teljesen átépíttette, hogy falai kibírják az ágyútüzet. Bevonulása emlékére pedig felépíttette a mai is látható diadalkaput, amely Nápoly legszebb reneszánsz kori emléke. A firenzei szobrászok tanítványa által készített diadalív földszinti és emeleti íve között látható nagy méretű márvány dombormű I. Alfonz aragóniai-nápolyi király ünnepi bevonulását ábrázolja.

Az emeleti ív feletti fülkékben a négy erény szoborképét formázták meg, míg a diadalív legtetejét Szent Mihály arkangyal szobra díszíti. Az udvar bal sarkában található a Sala dei Baroni, felette pedig a Beverello-bástya.

A vár egyetlen Anjou-kori része a várkápolna, amelyet a XVI. században reneszánsz stílusban építettek át. A hajdani sekrestyéből kis csigalépcsőn juthatunk  a templom pincéjébe, ahol egykor az összeesküvőket kínozták.

Királyi palota - Palazzo Reale

               

o             Cím: Piazza del Plebiscito, 1, 80132 Napoli, Olaszország

o             Telefon: 39 081 580 8111

o             Nyitvatartás: 7:45 - 17:00, nyáron 19:00

A Királyi Palota (Palazzo Reale) csaknem 200 méter hosszú homlokzata az elmúlt 3 évszázad uralkodó ízlését tükrözi. Homlokzata ma is barokk, de nagyon sok átalakításon ment át.

Az épület alapjait még az első spanyol alkirályok vetették meg. 1860 óta ez volt a trónörökösök székhelye. 1937-ben a palota leégett, után megkétszerezték az épülettömeget. A II. világháború alatt a támadások jelentősen megrongálták az épületet. A helyreállítási munkálatok 1968-ban fejeződtek be.

A Királyi Palota látnivalói közé elsősorban a középső kaputól balra lévő nagy kétkarú lépcsőház, az első emeleti folyosóról nyíló királyi lakosztályok a magánszínházzal és a palotakert felőli bejárattal, valamint a II. emeleten található Nemzeti Könyvtár számítanak.

A királyi lakosztályokhoz tartozik a letűnt királyok, trónörökösök pompakedvét tükröző szalonok hosszú sora. Itt gazdagon faragott és aranyozott, gobelinnel borított bútorok, tükrök, szép gobelinek és képek mesélnek a elmúlt évszázadokról.

Castel dell'Ovo

o             Cím: Via Eldorado, 1, 80132 Napoli, Olaszország

o             Telefon: 39 81 7954593

 

A Castel dell'Ovo nevét tojás alakú alaprajzáról kapta a XIV. században, megkülönböztetésül a Castel Nuovotól. A város legrégebbi erődítményének bástyái különböző korokból származnak, az utolsó a XV. századból.

A vár a tengerszint fölé emelkedő kráterperemre épült, ahol az öböl maga a kráter. A hagyomány szerint itt állt Lucullus villája, a romjai között remeték telepedtek meg. Az első vár valószínűleg a XII. században a normannok fészke volt, II. Frigyes már bástyát emeltetett rá. Ide zárták Frigyes el nem ismert örököseit, és itt élt az első magyar trónkövetelő, Anjou Martell Károly. Ezt követően hol védelmi funkciót töltött be, hol börtönként használták.

A Castel dell'Ovo erődítmény jellegét 1860-ban megszűntették. Megvannak még benne a római oszlopok, a kora középkori helyiségek és a börtönök.

Napjainkban a Castel dell'Ovo az ifjú házasok kedvelt fényképháttere. A belső termekben kiállításokat és rendezvényeket tartanak.


Galleria Umberto

               

o             Cím: Via San Carlo, 80132 Napoli, Olaszország

o             Telefon: 39 081 402394 ‎

A Galleria Umbertot a múlt század végén milánói mintára építették. A technika akkori állása szerint a vasszerkezetek még újdonságnak számítottak.

A II. világháborúig  a városi polgárság népszerű találkozóhelye volt a hatalmas vas és üveg Galleria Umberto. Mára forgalma megcsappant, és inkább átjáró jellegű a két egymást keresztező, 8 emelet magas folyosószárnya. A Gelleria egykori fényes üzletei megkoptak, a forgalom a főcsarnok kijárata felé tevődött át.

 

Castel San Elmo

o             Cím: Via Tito Angelini, 20, 80129 Napoli, Olaszország

o             Telefon: 0039.081.2294401

o             Nyitvatartás: Szerda - hétfő: 8:30 - 19:30

Kedd: zárva

o             Belépőjegy:

Felnőtt: 5,00 €

Kedvezményes: 2,50 € 

 

A Castel San Elmo erőd a San Martino felett, 249 méter magasan emelkedik Nápoly felett. Neve eredetileg Belforte volt, a hagyomány szerint Szent Erazmus-temploma volt a helyén, és az Erazmus nevet torzították Elmóvá a nápolyiak.

Az erődöt részben a sziklába vágták. Falai meghosszabbított 6 ágú csillag alakzatot mutatnak. Hosszú évszázadokon keresztül építették, változtatták, és a különböző korokban bástyák és árkok vették körül.

Falai között nagy harcok folytak Nápoly birtokáért I. Nagy Lajos magyar király ostromától egészen a XIX. századig. Sokáig várbörtönként használták.

 

Sorrento

Sorrento Nápolytól 50 km-re, a Nápolyi-öböl délkeleti részén fekvő híres tengerparti nyaralóhely. Számos lenyűgöző kilátóhelyéről Nápoly, Capri, és a Vezúv is jól látható. Nagyon egyedi hangulatú hely - gyönyörű természeti környezetben fekszik: dombok, hegyek és öblök határolják, mediterrán gyümölcsfák illata érezhető, légkörét a sziklára épített házak is meghatározzák. A hely szépségét sokan felfedezték, a tömegturizmus egyik központja, ezért sajnos számítani kell tömegre is.

A fürdés és napozás után érdemes megkóstolni a remek helyi specialitásokat, híresen jó éttermek vannak errefelé. A helyi pizzák, tésztafélék, a pastiera-torta, vagy a babá Sorrento különlegességei közé tartoznak. A finom fogások mellé pedig nincs is jobb, mint kortyolgatni a helyi borokból, vagy a Limoncello és Nocino likőrspecialitásokból. Sorrento híres arról is, hogy innen származik a Limoncello, a frissítő olasz citromlikőr.

 

Ha a felsoroltak nem elégítik ki az igényeket, lehet tovább nézelődni. Íme egy kis segítség az ügyben:

Múzeumok Nápolyban:

•             Museo Archeologico Nazionale (Archeológiai Múzeum) http://museoarcheologiconazionale.campaniabeniculturali.it/

nyitva 9.00-19.30, zárva kedden; belépő: 6,50 euro, 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron; kiállítások idején emelkedhet a belépő ára

•             Museo di Capodimonte (képtár) http://www.museo-capodimonte.it/

nyitva 8.30-19.30, zárva  szerdán; belépő: 7,50 euro, 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron

•             MADRE – Kortárs Művészet Múzeuma  http://www.museomadre.it/

nyitva: 10.30-19.30, zárva kedden; belépő: hétfőn ingyenes, a többi napon: 7 euro, 3,50 euro a kedvezményes

•             Castel S. Elmo http://www.polomusealenapoli.beniculturali.it/museo_se/museo_se.html

nyitva 8.30-19.30 (jegyiroda bezár 18.30-kor), zárva kedden; belépő: 5 euro, 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron

•             Castel dell’Ovo

nyitva hétfőtől szombatig 8.30-19.30, vasárnap és ünnepnapokon 8.30-13.45, belépés ingyenes

•             Castel Nuovo

nyitva 9.00-19.00, zárva vasárnap (jegyiroda bezár 18.00-kor); belépő 6 euro, 18 év alatt és 65 fölött EUállampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron; csoportoknak 20% kedvezmény

•             Certosa di San Martino http://museosanmartino.campaniabeniculturali.it/

nyitva 8.30-19.30 (a jegyiroda bezár 18.30-kor), zárva szerdán; belépő: 6 euro, 18 év alatt és 65 fölött EUállampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron

•             Palazzo Reale (Királyi Palota) http://www.palazzorealenapoli.it/

nyitva 9.00-19.00, zárva szerdán; belépő 4 euro, 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron, iskolás csoportoknak ingyenes

•             Teatro San Carlo (Operaház) http://www.teatrosancarlo.it/

látogatható, körbevezetéssel hétfőtől szombatig 10.30-11.30-12.30 és 14.30-15.30-16.30, vasárnap 10.30-11.30-12.30, 6 euro (+39.081.7972468)

•             Cappella San Severo http://www.museosansevero.it/

nyitva 10.00-17.40, vasárnap és ünnepnapokon 10.00-13.10, kedden zárva; belépő 7 euro, Artecarddal 5 euro, 10-25 év között 5 euro, iskoláknak 2 euro, 10 év alatt ingyenes

•             Acquario (Európa legrégibb aquariuma, alapítva 1872-ben) http://www.szn.it/

nyitva 9.00-17.00, zárva hétfőn; belépő 1,50 euro, 5-12 év közötti gyerekeknek 1 euro, 4 év alatt ingyenes

•             Napoli Sotterranea (a görög időktől kezdve a 2. világháborúig a „Földalatti Nápoly” nyomain járhatunk) http://www.napolisotterranea.org/

Az óközpontban, a San Paolo Maggiore templom mellett lehet lejutni Nápoly gyomrába a L’AssociazioneNapolisotterranea vezetésével, 90 perces túrákra. Hétfőtől péntekig indulások: 12.00-14.00-16.00 (csütörtökön 21.00-kor is), hétvégén 10.00-12.00-14.00-16.00-18.00. Belépők: 9,30 euro, tanulók és tanárok8 euro, Artecarddal 10% kedvezmény

http://www.lanapolisotterranea.it/

L’Associazione Laes a Trieste e Trento térről indul, a Gambrinus kávéház mellől. Nyitva: hétfőtől péntekigbejelentkezésre, csütörtökön 21.00-kor, szombaton 10.00-12.00-18.00, vasárnap és ünnepnapokon 10.00-11.00-12.00-18.00. Belépő: 10 euro (vezetővel), tanulók és tanárok 8 euro, 12 év alattiak 6 euro

•             Cittá della Scienza (Olaszország első „science központja”) http://www.cittadellascienza.it/

nyitva kedd-szombat: 9.00-17.00, vasárnap 10.00-19.00, zárva hétfőn; belépő: 7,50 euro, tanulók és 18 évalattiak 5,50 euro, 65 év fölött ingyenes

•             Museo Diocesano (Dóm kegyeleti múzeuma, Árpádházi Mária királynő síremléke) http://www.museodiocesanonapoli.com/

nyitva: 9.30-16.30, vasárnap 9.30-14.00, zárva kedden; belépők: 6 euro, diákoknak 3 euro, 65 év fölöttieknek4 euro

Templomok Nápolyban

A templomok általában ingyenesen látogathatóak délelőtt 8.00-12.00-ig, délután 16.30-19.00-ig.Különlegesen érdekesek Nápoly óközpontjában az alábbiak:

Dóm- az V.sz-ban Stefania katedrálisa már itt állt, a mai Dóm I. Anjou Károly alatt épült. San Gennarokápolnája és Santa Restituta, valamint András magyar herceg síremléke megérdemelnek egy látogatást.Idén csak 13.30 és 14.30 között zár be (de San Gennaro kápolnája és Santa Restituta csak 15.30-kornyitnak délután!!).

Girolamini- XVI.sz-i templom, 2009-től látogatható újra. Gazdag képtára és könyvtára is újra látogathatóak.

San Lorenzo Maggiore- gótikus templom, alatta a római kori Neapolis archeológiai területe látogatható (avalamikori Forum környéke, ide külön belépőjegy van)

San Paolo Maggiore– a Dioscuri görög templom helyére épült  XVI.sz-i bazilika.

San Domenico Maggiore– az Aragóniai hercegek és királyok temetkezési temploma, itt tanított teológiát SanTommaso d’Aquino.

San Gregorio Armeno– VIII.sz-ban alapítják Konstantinápolyból San Gregorio ereklyéivel menekülő nővérek, ma gazdag barokk a belseje. Kolostora naponta 9.30-12.00-ig látogatható ingyenesen.

Santa Chiara– Anjou Róbert király felesége építteti 1310-ben, a Ferences rendre jellemző egyszerűsége,szigorúsága; az Anjou-ház síremlékei gazdagítják. Majolikás kerengője világhírű, ez a rész belépőjeggyellátogatható.

Gesú Nuovo– a Sansevero hercegek egykori épülete (ezért oly különleges a homlokzata) ma Nápoly egyik leggazdagabb barokk temploma.

Pompei http://www.pompeiisites.org/

Nyitva 8.30-19.30 (utolsó belépés 18.00) április 1. és október 31. között; 8.30-17.00 (utolsó belépés 15.30)november 1. és március 31. között. Belépő 11 euro, 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron, EU tanároknak teacher’s card-dal fél áron. Gyűjtőjegy vásárolható 20 euroért, mellyelPompei, Herculaneum, Oplontis, Boscoreale, Stabia ásatásai megtekinthetőek, érvényes 3 napig.

 

Herculaneum http://www.pompeiisites.org/

Nyitva 8.30-19.30 (utolsó belépés 18.00) április 1. és október 31. között; 8.30-17.00 (utolsó belépés 15.30)november 1. és március 31. között. Belépő 11 euro, 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron, EU tanároknak teacher’s card-dal fél áron. Gyűjtőjegy vásárolható 20 euroért, mellyelPompei, Herculaneum, Oplontis, Boscoreale, Stabia ásatásai megtekinthetőek, érvényes 3 napig.

Boscoreale, Antiquarium http://www.pompeiisites.org/

Nyitva 8.30-19.30 (utolsó belépés 18.00) április 1. és október 31. között; 8.30-17.00 (utolsó belépés 15.30)november 1. és március 31. között. Belépő, mely érvényes 1 napig Boscoreale, Stabia, Oplontis ásatásaihoz5,50 euro, 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron, EU tanároknakteacher’s card-dal fél áron.

Capri, villa San Michele http://www.villasanmichele.eu/

Nyitva az év minden napján 9.00-től (zárás évszaktól függően 15.30 és 18.00 között). Belépő 7 euro, nincskedvezmény, mivel a belépőjegyek ára a San Michele alapítvány egyetlen bevételi forrása.

Cuma

Nyitva 9.00-től sötétedés előttig. Belépő 2,50 euro; 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron. Lehetőség van gyűjtőjegy vásárlására, ez 4 euro (ugyanúgy EU-s kedvezményekkel),érvényessége 2 nap. Ez belépést jogosít a „Complesso monumentale archeologico flegreo”látványosságaihoz, azaz: Museo Archeologico dei Campi Flegrei (Baia múzeum az Aragóniai kastélyban),Baia archeológiai terület, Pozzuoli Anfiteatro Flavio, Serapeo (azaz Macellum, Pozzuoli római piaca), Cumaásatások.

Baia, Campi Flegrei archeológiai múzeum (Castello Aragonese)

Nyitva 9.00-tol sötédedés előttig, zárva hétfőn. Belépő 2,50 euro; 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron. Lehetőség van gyűjtőjegy vásárlására, ez 4 euro (ugyanúgy EU-s kedvezményekkel), érvényessége 2 nap. Ez belépést jogosít a „Complesso monumentalearcheologico flegreo” látványosságaihoz, azaz: Museo Archeologico dei Campi Flegrei (Baia múzeum azAragóniai kastélyban), Baia archeológiai terület, Pozzuoli Anfiteatro Flavio, Serapeo (azaz Macellum, Pozzuolirómai piaca), Cuma ásatások.

Baia, Terme (római kori fürdők)

Nyitva hétfő kivételével minden nap 9.00-től naplemente előttig. Belépő 2,50 euro; 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron. Lehetőség van gyűjtőjegy vásárlására, ez 4 euro (ugyanúgy EU-s kedvezményekkel), érvényessége 2 nap. Ez belépést jogosít a „Complesso monumentalearcheologico flegreo” látványosságaihoz, azaz: Museo Archeologico dei Campi Flegrei (Baia múzeum azAragóniai kastélyban), Baia archeológiai terület, Pozzuoli Anfiteatro Flavio, Serapeo (azaz Macellum, Pozzuolirómai piaca), Cuma ásatások.

Pozzuoli Anfiteatro és Serapeo (Macellum)

Nyitva 9.00-től sötétedés előttig, zárva kedden. Belépő 2,50 euro; 18 év alatt és 65 fölött EUállampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron. Lehetőség van gyűjtőjegy vásárlására, ez 4 euro (ugyanúgy EU-s kedvezményekkel), érvényessége 2 nap. Ez belépést jogosít a „Complesso monumentalearcheologico flegreo” látványosságaihoz, azaz: Museo Archeologico dei Campi Flegrei (Baia múzeum azAragóniai kastélyban), Baia archeológiai terület, Pozzuoli Anfiteatro Flavio, Serapeo (azaz Macellum, Pozzuolirómai piaca), Cuma ásatások.

Pozzuoli, Rione Terra (Puteoli római kori maradványai)

Látogatható szombat-vasárnap 9.00-től 19.00-ig. Be kell jelentkezni a 848.800.288-as zöld számon (olaszvezetékes telefonról), vagy a +39.06.33964050-es számon. Belépő 3 euro, 6-18 év között és 65 év fölött 2 euro.

Paestum http://www.infopaestum.it/

Nyitva a hét minden napján, 8.45-től. Zárás évszaktól függően, nyári időszámításban kb. 16.00-17.00-igutolsó belépés, téli időszámításban kb. 14.45-15.45-ig utolsó belépés. Belépőjegy 10 euro (múzeummalegyütt), 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron.

Reggia di Caserta (Casertai Királyi Kastély) http://www.reggiadicaserta.beniculturali.it/

Nyitva 8.30-19.30, zárva kedden. A kastély parkja látogatható 14.30-ig január, február, november, decemberhónapokban, 16.00-ig márciusban, 17.00-ig áprilisban, 17.30-ig májusban és szeptemberben, 18.00-igjúnius, július, augusztus hónapokban, 16.30-ig októberben. Belépő: 13,60 euro királyi lakosztályok (palota),kert és angol park. 18 év alatt és 65 fölött EU állampolgároknak ingyenes, 18-25 között fél áron. Kiállításokidején a belépőjegy ára emelkedhet. A parkban (mely 3 km hosszú) 1,50 euro áron busz közlekedik, kb. 20percenként.