Szlovénia - Triglav My Flightdiary.net profile

Triglav túra

Nap

Tevékenység

1. nap

02.00: indulás Budapestről. 08.00 érkezés Aljazev Dom parkolójába. 08.30 indulás a Triglavski domhoz(2515m) a Prag úton keresztül. 16.00-16.30 érkezés a Triglavski domhoz. Itt töltjük az éjszakát.

2. nap

05.00 ébresztő, készülődés, napfelkelte. 06.00-08.00 Triglav csúcsmászás(2864m) a keleti gerincen keresztül. 08.00-08.30 csúcscsoki, csúcsfotó, csúcsélmény. 08.30 indulás a csúcsról a Triglavski domba. 10.00 érkezés a házba és indulás tovább az autóhoz. Szállás a Bledi-tó mellett. Akinek még van ereje még megnézhetjük a Savica vízesést. 

3. nap

09.00 ébresztő, reggeli, készülődés. 09.30 indulás a kocsihoz és megnézzük a Vintgar szurdokot. 12.00 érkezés a parkolóba. 12.30 indulás haza. 18.00 érkezés Budapestre.

"A Triglav nem csak egy hegy, a Triglav egy királyság."

A Déli-Mészkőalpok utolsó, délkeleti tagját nevezzük Júliai-Alpoknak. A Júliai-Alpok felszínének mai képét a jégkorszaki gleccserek tevékenysége és számos karsztjelenség határozza meg: éles hegygerincek, sziklás hegycsúcsok, meredek falak, tágas karrmezők, hatalmas dolinák, ezen kívül széles völgyek, bájos tavacskák, türkiz vizű patakok, folyók és bővizű karsztforrások alkotják a tájat. Ezeknek a hegyeknek és egyben Szlovéniának a legmagasabb pontja a Triglav (2864m).
A Triglav név eredete még most sem teljesen ismert. Az emberek sokáig azt hitték, hogy az istenek háza.
A név jelentése: három fej. Annak ellenére, hogy a csúcs egy tömb, délről 3 fejűnek látszik. Balról a Rjavec (2568m), középen a főcsúcs a Triglav (2864m), jobbról pedig a Kis Triglav (2725m), mely valójában csak egy váll, nem egy csúcs, hasonlóan, mint a Monte Bianco di Courmayer a Mont Blanc oldalában.
A Triglav a Júliai-Alpok földrajzi közepén helyezkedik el. Az I. világháború idején, miután Itália 1915 májusától hadban állt az Osztrák-Magyar Monarchiával, a háború fő hadszíntere a Júliai-Alpok volt. Erre a mai napig számos építmény emlékeztet. A Júliai-Alpok területén a két szlovén államnyelven, a szlovénon és az olaszon kívűl még beszélik a német és az ősi latin nyelvet, a friulit is. Egyébként angolul is remekül el lehet boldogulni.
A Triglavski dom helyén az első menedékházat 1896-ban nyitották meg a Kredarica platón. Mai formáját 1984-ben nyerte el. Kényelmes szobák, matracláger, étterem várja nyáron a túrázokat. A ház egész évben nyitva tart, mivel az épületben egy meterológiai állomás is üzemel. 1992-ben egy kis kápolnát emeltek mellé. A Triglav földrajzi dominanciája 90km, ekkora távolságra található a hozzá legközelebbi magasabb csúcs, az ausztriai Reisseck.
Luka Korosec, Matija Kos, Stefan Rozic és Lovrenc Willomitzer voltak az első megmászói a Triglavnak, 1778. aug. 25-én, a Bohinj tó felől. Tettük annak idején nagy teljesítmény volt. A Triglav egyike volt az első megmászott fontos alpinista csúcsoknak. Az általunk is használt útvonalon, a Krma völgyből 1818-ban mászták meg először. Manapság a Triglavot évente 20.000-en másszák meg. Minden becsületes szlovén polgár szeretne legalább egyszer a csúcsán állni. Három biztosított útvonal vezet a csúcsra. Ezeken nyáron viszonylag könnyedén elérhető a csúcs.
Télen más a helyzet! A Triglav visszanyeri az őt megillető tiszteletet: a biztosító szegeket és a drótköteleket vastag hótakaró fedi. A csúcsra sokkal nehezebb feljutni, csak hegymászó technikák alkalmazásával lehetséges. Egy szikrázóan napsütéses, de egyébként nagyon hideg téli napon a Triglav csúcsán állni és letekinteni a lábunk alatt elterülő csodálatos tájra, feledhetetlen élmény! Európai hírnévre tett szert a Triglav északi fala, mely 3km széles és 1200m magas. 1890-ben egy Trenta völgyi vadász, Berginc mászta meg először. Azóta számos, azóta klasszikussá vált útvonalon mászták meg.

Túránk helyszíne Szlovénia. Távolság Budapest-Zgornja Radovna-Budapest autóval [http://goo.gl/maps/e7Scl]

Túránkon összesen kb. 22 km távolságot teszünk meg gyaloglással és mászással 2 nap alatt.

1 éjszakát töltünk 2515m magasságban. [Menedékház]

Nagyon fontos: élelmiszerről úgy gondoskodjatok, hogy 2 napot töltünk a hegyen. Érdemes laktató ételt hozni, ami nem romlik meg. Legalább 2 liter folyadékot. E mellett egy plusz pullcsit, esőkabátot, váltás zoknit. 

Utunk során mi 2 nap alatt másztuk meg a hegyet. Az első szakasz teljesítése korai indulást követően a Triglavski Dom (2515) menedékházig tartott. Technikailag nem tartom nehéznek ezt az utat, ámbár mindenképpen egy hosszú túra. Nekünk hozzávetőlegesen 5-6 órát vett igénybe a meghódítása. Délután már a menedékházban töltöttük a nap hátralévő részét kipihenve a nap fáradalmait és fényképezőnkkel megörökítettünk mindent ami mozog és azt is ami nem. A házban lehet levest és egy két meleg ételt vásárolni, persze magashegyi árakra számíthat a túrista. Mindenesetre a lakhatási körülmények a vártnál jóval jobbak, azonban meleg vízre ne számítson az ide tévedő.

Másnap napfelkeltekor jóformán mindenki előtt vágtunk neki a második szakasznak a csúcsig. Ez a szakasz kb másfél órát vesz igénybe és 348 métert kell megtenni felfelé. A nehézség innetől már fokozódik (ferrata: B; UIAA: 0 - I).
Eleinte kicsit lefelé tartunk, majd átkelve a patakon (ha nincs kiszáradva) megkezdjük a kapaszkodást a beszállás felé. Az első szakaszon balra harántozunk, míg el nem érjük a nyeregből felhúzódó gerincet. A fennsíkperemre érve elágazáshoz érünk, ahol jobbra fordulunk a csúcs felé (balra a Dom Valentina Stanica). Eleinte a gerincen, majd át a túlsó
oldalára. Feljebb megint kiérünk a gerincre, ahonnan a Triglav Dom újból látható. Jó fél órász mászás utűn felérünk a Triglav előcsúcsára.

N: 46°22'36,5''

E: 13°50'36,0''
Magasság: 2735 m

E helyről nézve már jól kivehetõ a csúcspontot jelzõ jellegzetes fém házikó. "ALJAZEV STOLP"

Innen a gerinc elkeskenyedik, majd a tuloldalon meredek felszökésen keresztül, jól biztosított terepen fel a csúcsra.

Triglav csúcs:
N: 46°22'41,8''
E: 13°50'12,0''
Magasság: 2864 m

triglav