Átlalános utazási tanácsok My Flightdiary.net profile

Nem vicc, tényleg érdemes elolvasni,
mert a saját egészségedet (életedet) mentheted meg vele

Uzazással kapcsolatos elővigyázatosságok:

Ha egy orvos megvizsgál és elmondod neki az utazási terveid, az általános egészségi állapod, akkor ő is adhat tájékoztatást az egészségügyi kockázatokról, amelyek felmerülhetnek egy út során valamint tanácsokkal láthat el a kockázatok minimalizálása érdekében.

Vakcinák: mindenképp szakember bevonása javasolt. [vakcinákról bővebben

Élelmiszer és ivóvíz óvintézkedések - Több emésztőrendszeri fertőzést szerezhet az ember szennyezett étel és víz bevitelével, beleértve a fertőző hasmenést (utazók hasmenése), a hepatitis A-t, tífuszt, és ritkábban trichinellosist.

Azokon a területeken, ahol a csatornázás és a személyes higiénia szegény, az élelmiszer és a víz óvintézkedések elengedhetetlenek a kockázatok csökkentése végett.

Attól, hogy csapvíz, úgy néz ki, mint ami iható hordozhat fertőzést okozó organizmusokat, de ha három percig forralunk vizet, majd lehűtjük, akkor megölhetjük ezeket at organizmusokat. Alternatívaként, szűrési eszközöket vagy kémiai fertőtlenítőszereket (pl, jód vagy klór tabletta) lehet használhatunk.

Óvintézkedések:

● Ne igyunk vagy mossunk fogat csapvízzel 
● Ne igyunk jeges italokat, mert elképzelhető, hogy a jég csapvízből készült 
● Csak forralt csapvizet igyunk, vagy italokat amelyek forralt csapvízből készültek.
● Legyünk óvatos a helyben palackozott vízzel, mert lehet, hogy a palackozás körülményei nem voltak megfelelőek.

Élelmiszer is tartalmazhat fertőzést okozó organizmusokat. Csökkenthetjük a fertőzés veszélyét a következő néhány óvintézkedéssel:

● Ne együnk hámozatlan gyümölcsöt. Hámozzunk meg minden gyümölcsöt evés előtt. 
● Ne együnk nyers zöldségeket 
● Ne együnk vagy igyunk pasztőrözött ("nyers") tejtermékek 
● Ne együnk nyers húst, halat vagy kagylót. 

Rovarok és kullancsok csípése - egyes területeken, valamint ugyancsak rovarok (szúnyogok, legyek, bolhák, bogarak, és tetvek) és ízeltlábúak (​​kullancs és atka) továbbíthatnak számos potenciálisan súlyos fertőzést, köztük a maláriát.

Mielőtt útnak indulunk, érdemes vásárolni rovar riasztót.

Csökkenthetjük a fertőzésekkel szembeni kockázatot a következő óvintézkedésekkel:

● Amikor csak lehetséges, kerüljük a rovarral fertőzött területeket 
● Viseljünk védőruházatot, beleértve a hosszú ujjú inget és nadrágot; ha lehet, 
● Rovar és kullancs / rovar riasztó használata 
● Szúnyogháló ágy fölé kihúzása. 
● Ellenőrizzük a bőrünket rendszeresen, és távolítsuk el a rovarokat vagy kullancsokat 
● Amikor csak lehetséges, minimalizálni kell szabadban töltött időt sötétedés után.

Malária megelőzés - malária egy súlyos fertőzés, amely a fertőzött szúnyog csípésével terjed. A fenti javaslatok csökkenthetik a kockázatot. Malária ellenes gyógyszerek használata is ajánlott azoknak, akik fertőzött területeken utaznak.

Fertőzést okozó organizmusok:

Azokban az országokban, ahol a schistosomiasis (a vízbázisú parazitás fertőzés) gyakori, kerüljük a úszást édesvízben
Még rövid ottartózkodás alatt is eredményezhet problémát a fertőzött víz (például rafting alatt). 
Ezzel szemben a sós vízben vagy klóros vízben történő úszás ezekben az országokban is biztonságos.

Ha utazunk, ne mezítláb tegyük, mert a talaj vagy homok, fertőzött lehet kutya vagy emberi ürülékkel. Ez ahhoz vezethet, hogy horogféreg vagy strongyloidiasis fertőzések jelentkeznek (férgek, amelyek a bőrön telepednek meg és viszketést, gyomorpanaszokat, és egyéb problémákat okozhatnak).

Nemi úton terjedő betegségek - Tanulmányok szerint az utasok viselkedése azt mutatja, hogy sokan szexuálisan aktívak utazás közben. A hepatitisz B vírus, a humán immundeficiencia vírus (HIV, ez a vírus okozza az AIDS-et), valamint több közösülés útján terjedő fertőzés, mint a gonorrhoea, chlamydia és a szifilisz, főleg a fejlődő országokban elterjedtebbek.

Elkerülése: szexuális érintkezés kerülése csökkentheti\kizárhatja annak kockázatát, hogy szexuális úton terjedő betegséget szedjünk össze az utazás során. Vannak olyan emberek, akik képtelenek bírni a "vérükkel", nekik latex óvszer vagy membrán használata javaslott, mely csökkenti a betegség terjedésének kockázatát, de nem nyújt 100%-os védelmet.

Balesetek elkerülése - baleset, különösen gépjárműbalesetek teszik ki mintegy 25 százalékát haláleseteknek (amerikai utazókra vonatkozó adat). A balesetből adódó sérülés esetleg halál kockázatát csökkenteni lehet azáltal, hogy néhány óvintézkedést betartunk:

● Kerüljük az éjszakai autózást, amivel minimálisra csökkentjük a kockázatát, hogy alkohol befolyása alatt álló vezetővel találkozunk.
● Ismerkedjünk meg a helyi vezetési körülményekkel.
● A biztonsági öv használata mindenkor elengedhetetlen.
● Ne igyonunk alkoholt vezetés közben vagy előtt.

 

Különös orvosi odafigyelést igénylő orvosi kondíciók:


Terhes nők - A nők is biztonságosan utazhatnak a terhesség alatt, de ilyenkor az esetleges egészségügyi kockázatokat mindenképp egyedi elbírálás alapján kell vizsgálni. A légi közlekedés magában semmilyen ismert negatív hatással nincs a terhes nőkre vagy a babákra. Veszélyeztetett terhes nők esetében (koraszülés, magas vérnyomás, egyéb szövődmények) ajánlott kerülni a hosszabb repülős utakat. Jó tudni, hogy a terhesség növeli a véralvadást, tehát erre is érdemes odafigyelni utazás előtt.

Terhes nők ugyancsak nem minden esetben vehetnek fel védőoltásokat, esetenként másképp reagál a szervezetük az oltásokra. Példa gyanánt, akik olyan régiókban utaznak, ahol a malária elterjedt, meg kell érteniük, hogy ilyen jellegű utazás során növelik a saját és a baba szövődményeinek kockázatát. Nem minden malária elleni gyógyszert vizsgáltak be terhes nőkre vonatkoztatva.


HIV-fertőzés - HIV fertőzés jelenthet több problémát az utazás során.

● a HIV-fertőzöttek be sem léphetnek egyes országokba. A HIV fertőzöttek ellenőrizzék a konzuli hivataloknál tervezésekor a nemzetközi utazásra vonatkozó szabályokat. Ezen kívül, a HIV fertőzöttek meg kell próbálnunk megtalálni a megfelelő egészségügyi létesítményeket a tervezett úticéljuk helyén. 
● a HIV fertőzöttek elképzelhető, hogy nem lesznek képes befogadni bizonyos védőoltásokat, tehát a szükséges gyógyszereiket magukkal kell vinni.


Cukorbetegség - Diabetesesek, konzultálniuk kell mindenképp szakorvosukkal, ha több időzónát érintő útra készülnek, mert elképzelhető, hogy módosítani kell a beadás \ gyógyszer bevétel időpontját.

Fecskendőt, vércukor tesztelőt, az inzulint vagy szájon át szedhető gyógyszereket, minden esetben egy plasztik zacskóba kell csomagolni (reptéren vásárolható újságosnál is). 

Ezen kívül a komolyabb betegséggel rendelkezőeknek praktikus egy nyaklánc vagy karkötő viselése, amely felsorolja betegségeit és egy telefonszámot, hogy kit kell keresni vészhelyzet esetén.

Különleges tevékenységek:

Létezék pár tevékenység, mely speciális odafigyelést igényel az utazás alatt és után:

  • Búvárkodás: Azok akik búvárkodnak utazás közben, várjanak 12-48 órát a repülőre szállással (annak függvényében, hogy milyen hosszú volt a merülés). Ez az intézkedés azért fontos, hogy elkerüljük az úgynevezett dekompressziós betegséget.


  • Magaslati expozíció: Azok akik hegyet mászni készülnek vagy egyéb magassági tevékenységet készülnek végezni, előbb beszéljenek megelőzésképp szakemberrel, hogy elkerüljék az úgynevezett magaslati betegséget. Ezen betegségek közé tartozhat a hegyi betegség, tüdőödéma és a magassági agyi ödéma.


  • Vadregényes utazás - Noman's land: Akik olyan utazást terveznek, ahol köztudottan lakatlan területen barangolnak és a közelben nem található semmilyen egészségügyi létesítmény, vitassák meg előre szakorvosukkal az elővigyázatossági intézkedéseket. Érvényes ez különösen azokra, akik szélsőséges időjárási körülmények közé terveznek menni vagy edzés, stressz, mentális megerőltetés éri őket (például hegymászás, távolsági kerékpáros túrák, vadon túra).


Uzazásról visszatérők:

Bárki aki a visszatéréskor láz, hasmenés, bőrkiütés tüneteit tapasztalja magán a nemzetközi utazást követően konzultálnia kell egészségügyi szakemberrel, kiemelve azt, hogy honnan érkezett vissza.